Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin

KASVATUSTIEDE

Lukuvuosi 2025-2026

Tervetuloa kasvatustieteen linjalle löytämään itsesi!

Kasvatustieteen opintolinja on 9 kuukauden mittainen elokuusta 2025 toukokuuhun 2026 saakka kestävä lukion tai toisen asteen oppimäärän suorittaneille tarkoitettu koulutuskokonaisuus, jonka aikana sukellat kasvatuksen monipuoliseen maailmaan niin varhaiskasvatuksen, peruskoulun, toisen asteen opintojen kuin aikuiskasvatuksen ja –koulutuksenkin konteksteissa. Linjalla opiskelun avulla keräät monipuolisia valmiuksia yliopisto-opiskeluun, saat ammatinvalintaohjausta sekä pääset pohtimaan, olisivatko kasvatustieteilijän urapolut esimerkiksi opettajana, varhaiskasvatuksen opettajana tai vaikkapa opinto-ohjaajana sinua varten. Kasvatustieteilijänä ammattitaitosi valmistaa sinua myös muihin monipuolisiin kasvatus-, koulutus- ja opetusalan tehtäviin!

Päivölän linjan erikoisuutena on itsekasvatuksellinen eli omaan elämään liittyvien merkitysten ja arvojen pohtimiseen ja määrittelemiseen liittyvä painotus, joka auttaa sinua tutustumaan paremmin itseesi ja laittaa sinut säännöllisesti pohtimaan sitä, mitä todella haluat elämässäsi tehdä ja saavuttaa. Kun tiedät mitä haluat, olet paljon valmiimpi tavoittelemaan unelmiasi!

Kasvatustieteen linjalla opiskelu valmistaa sinua paitsi kasvatustieteellisten, myös laajemmin ihmistieteellisten tieteenalojen tutkimuksen lukemiseen, omaksumiseen ja prosessointiin. Opintolinjalla opiskellessasi saat tuetun mahdollisuuden suorittaa Kasvatustieteen perusopintokokonaisuus (25 op) Tampereen yliopiston opetussuunnitelman mukaisina opintoina. Perusopintokokonaisuuden voi sisällyttää osaksi myöhempiä korkeakouluopintoja joko pää- tai sivuaineopintoina.

Kasvatustieteen linjalla opiskellaan myös psykologian perusopintoja 10 opintopisteen verran. Kasvatustieteen ja psykologian linjat tekevät opistossa tiivistä yhteistyötä, jolloin voit halutessasi laajentaa psykologian opintoja aina 25 opintopisteen perusopintokokonaisuuteen asti. Kasvatustieteen ja psykologian opetuspäivät järjestetään opistolla saumattomasti siten, että opetusaikataulut eivät koskaan mene päällekkäin.

Kasvatustieteen ja psykologian lisäksi voit kasvatustieteen linjalaisena valita itsellesi erikoistumisopintoja lyhytkurssien muodossa seuraavilta aloilta:

  • tilastotiede
  • matematiikka
  • luonnontiede
  • oikeustiede
  • kuvataide
  • arkkitehtuuri
  • valokuvaus

Opiskelu Päivölässä on eteenpäin menevää, yhteisöllistä ja kokoaikaista. Tunneilla keskustellaan ja pohditaan erilaisia kasvatukseen liittyviä teemoja, opetellaan tieteellisen kirjoittamisen ja lukemisen sekä yliopisto-opinnoissa vaadittavien yleisten taitojen perusteita, työskennellään yhdessä sekä osallistutaan perinteisempään luento-opetukseen. Saat linjalaisena monipuoliset valmiudet selviytyä yliopisto-opiskelijana sekä ympärillesi välittävän yhteisön, joka kannattelee!

Linjan opiskelijana saat olla oma itsesi ja etsiä sekä hyödyntää juuri sinulle sopivia tapoja oppia. Linjalla käytämme paljon aikaa ohjaukseen – niin opiskeluun, uraan kuin elämäntaitoihinkin liittyen, sen mukaan mihin itse haluat keskittyä.

Lisäksi voit halutessasi opiskella psykologian opintoja.

HUOM! Otamme opiskelijoita myös kesken lukuvuoden ja teemme henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman! Kysy rohkeasti lisätietoja!

Opintojen alkamisen edellytyksenä on riittävä opiskelijamäärä.

Lisätietoja

Lisätietoja linjasta antaa Kasvatustieteen linjanjohtaja KT Johanna Kallio, johanna.kallio(at)paivola.fi.

Käytännön asioissa (majoitukset yms.) ota yhteyttä Päivölän opiston toimistoon: toimisto(at)paivola.fi, p. 03 233 2200

Linjanjohtajasta

Kasvatustieteen linjanjohtajana toimii kasvatustieteen tohtori Johanna Kallio. Johannan osaamisen ytimessä on itsekasvatus eli aikuisikään kuuluva omaehtoinen kasvatustyö, jonka avulla omalle elämälle löydetään merkityksiä ja itselle määritetään elämäntehtävä. Keskeistä Johannan pedagogisessa lähestymistavassa on tukea sen oivaltamista, kuka juuri sinä olet ja miksi haluat tulla siksi, joka haluat olla – koska tämän jälkeen tiedät, mitä haluat ja olet valmis tekemään töitä tavoitteesi saavuttamisen eteen.

Johanna tunnetaan kannustavana ja lämminhenkisenä opettajana, joka innostaa opiskelijansa opiskelemaan ja pohtimaan sekä itseään että yhteiskuntaa ja kasvatuksen maailmaa ympärillään. Hän on toiminut aiemmin opettajana yliopistoilla, kansanopistoissa ja toisen asteen opinnoissa ja hänellä on aikuiskoulutuksen opettajan pedagoginen pätevyys (60 op). Johanna kuuluu Aikuiskasvatuksen tutkimusseuran johtokuntaan asiantuntijajäsenenä viidettä vuotta ja on kasvatuksen poliittista filosofiaa ja sosiologiaa tutkivan POISED-tutkimusryhmän perustajajäsen. Tutustu Johannaan Tutkija liikkeessä -haastattelusta tai lue hänen osaamisestaan POISED-tutkimusryhmän kotisivuilta (englanniksi).