Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin

VALOKUVA

27.9.2024–30.4.2025

Valokuvauksen perusteet alkeista edistyneisiin 2024-2025

Kurssin alussa jokaiselle laaditaan oma henkilökohtainen opetussuunnitelma oman kiinnostuksen ja tason mukaan.

Opetus on monimuoto-opiskelua ja tapahtuu pääsääntöisesti viikonloppuisin, mutta jos haluat suorittaa opintopisteitä LAB ja / tai Lapin ammattikorkeakoulujen opetussuunnitelman mukaisesti, voit osallistua myös viikolla järjestettäviin opintoihin (kurssit 4, 5 ja 8). Nämä opinnot ovat myös hyvä ponnistuspaikka valokuvauksen ammattitutkintoon.

Kurssilla toteutetaan oma valokuvataideprojekti, johon saa henkilökohtaista ohjausta oman alansa ammattilaiselta.

Jokaiseen intensiivijaksoon liittyvät ennakkotehtävä ja kotitehtävät. Kurssilla työskennellään sekä itsenäisesti että ryhmissä tehtävien annon mukaan.

Viikonlopun intensiivikurssien opetusajat ovat pääsääntöisesti perjantaisin klo 15.00-20.00, lauantaisin klo 9.15-17.00 ja sunnuntaisin klo 9.15-14.15.

HUOM! Jos olet varannut majoituksen, avaimen nouto opiston toimistolta perjantaina klo 15 mennessä. Ilmoitathan etukäteen, jos et ehdi ennen klo 15.

OPISKELE TYÖN TAI MUIDEN OPINTOJEN OHELLA Koska opinnot koostuvat intensiivisistä viikonloppukursseista ja itsenäisesti suoritettavista etätehtävistä, opintokokonaisuudet on helppo suorittaa myös muiden opintojen tai työn ohella.

TAVOITTEET

Valokuvauksen aloittaville Kyetä ottamaan kuvia muutenkin kuin automatiikalla ja saada tietoa valokuvauksesta visuaalisen taiteen keinona. Oppia antamaan ja saamaan palautetta. Opetella tai kerrata kuvankäsittelyn perusteet. Oppia antamaan ja saamaan palautetta. Oppia sanallistamaan omia teoksiaan ja koota opinnoista portfolio.

Valokuvausta jo harrastaneille Ymmärtää, miksi jotkut kuvat eivät onnistu tai että miten saisi aikaan haluamansa tunnelman kuvaan. Kerrata kuvankäsittelyn perusteet ja oppia uutta. Oppia analysoimaan omia kuviaan ja sijoittumistaan visuaalisten taiteiden kentällä. Oppia antamaan ja saamaan palautetta. Oppia sanallistamaan omia teoksiaan, tehdä oma taiteellinen projekti ja koota omista teoksista portfolio.

Valokuvauksessa edistyneille Saada kuviinsa uudenlaista visuaalista kuvakulmaa ja tunnelmaa sekä viedä kuvaustaan taiteellisesti syvemmälle tasolle. Kerrata kuvankäsittelyn perusteet ja oppia uutta. Oppia analysoimaan omaa tekemistään entistä paremmin ja sijoittumistaan visuaalisten taiteiden kentällä. Oppia antamaan ja saamaan palautetta. Oman taideprojektin suunnittelu, toteutus ja palautteen saanti. Oppia sanallistamaan omia teoksiaan ja koota omista teoksista portfolio.

OHJELMA

1. SYYSKUU 27.9.–29.9. Visuaalisen ilmaisun menetelmät Opettaja: Timo Miettinen Alustetaan oman portfolion teko ja oman projektin idea laitetaan itämään. Kurssilla käydään läpi valokuvauksen tekniikka ja digitaalisen kuvankäsittelyn perusteet (Photoshop). Visuaalisen ilmaisun perusasioita harjoitellaan teorian ja käytännön harjoitusten avulla. Tutustutaan ryhmään, opintosuunnitelmaan ja kamerankäytön perusteisiin, ohjeistus seuraavan opintokokonaisuuden ohjelmaan.

2. LOKAKUU 25.–27.10. Tunnelmien tavoittaminen valokuvauksen keinoin ja kuvankäsittelyn kertaus Opettaja: Timo Miettinen Luodaan kehykset portfolion kokoamiselle. Kurssilla syvennetään ensimmäisellä kerralla opittuja asioita. Kotitehtävien lisäksi harjoitellaan lisää järjestelmäkameran käyttöä ja tehdään kuvankäsittelytaitoja (Photoshop) syventäviä teknisiä harjoituksia. Tarkastellaan valokuvauksen historiasta tuttujen kuvien tunnelmia ja pohditaan, millä keinoin ne on luotu. Harjoitellaan, kuinka saada kuvaan haluamiasi elementtejä ja kuinka luoda tunnelma valokuvan keinoin.

3. MARRASKUU 22.–24.11. Valaisu ja kerronnallisuus (4 op) Opettaja: Saija Mäki-Nevala Valokuvauksen kerrontatapoja ja vallitsevan valon käyttö valaisumenetelmänä. Tutustut myös liikkuvan kuvan traditioon, kokeelliseen elokuvaan ja videotaiteeseen. Tavoite: tarinallisuuden rakentaminen valokuvaan sekä valon ja värien hallinta. Lisänä FixC-tapahtuma, kansainvälisen elektronisen taiteen iltamat. Iltamien isäntinä teoksia esittelemässä ovat aiempina vuosina toimineet FixC:n taiteilijoista muun muassa Seppo Renvall, Juha van Ingen, Kari Yli-Annala ja Jarkko Räsänen.

4. JOULUKUU 9.–11.12. Photoshop ja portfoliotyöskentelyn kertaus Opetus tapahtuu viikolla: ma klo 12.30–17, ti ja ke 9.30–14.15 Opettaja: Timo Miettinen Photoshopin perusteet alkeista kertaukseen. Tavoite: kuvankäsittelyn perusteiden hallinta ja oman näytekansion luominen. Oman projektityön idean esittely

5. TAMMIKUU 13.–15.1.2025 Valokuvataiteen traditiot ja nykytaide Opetus tapahtuu viikolla: ma klo 12.30–17, ti ja ke 9.30–14.15 Opettaja: Timo Miettinen Kurssilla tutustut valokuvauksen historiaan ja saat käsityksen valokuvauksen suhteesta muihin kuvataiteisiin. Tutustut myös liikkuvan kuvan traditioon, kokeelliseen elokuvaan ja videotaiteeseen.

6. TAMMIKUU 24.–26.1.2025 Videokuvauskurssi Opettaja: Saija Mäki-Nevala Kurssilla saat tiiviin opetuspaketin liikkuvan kuvan perusteista, kuten kuvakäsikirjoituksesta, kuvaamisesta ja editoinnista. Opit käyttämään järjestelmäkameraa videokuvauksessa ja halutessasi perehdyt myös perinteisen videokameran käyttöön. Teemme ryhmässä lyhyitä harjoitelmia, joista editoimme kokonaisuuden yksinkertaisella editointiohjelmalla. Tavoite: Syventää ilmaisua. Tunnelmaan ja sommitteluun lisää tehoa.

7. HELMIKUU 7.–9.2.2025 Muotokuva, henkilökuva ja studiovalaisu Opettaja: Jussi Aalto Studiovalaisu ja muotokuvakurssi. Opettajana Kekkosen muotokuvasta kuuluisaksi tullut valokuvataiteilija Jussi Aalto. Erilaiset valaisutyylit muotokuvauksessa ja valolla muotoilu. Henkilökuvauksen eri genret.

8. MAALISKUU 10.–12.3. Dokumentaarinen valokuvaus ja kuvareportaasi Opetus tapahtuu viikolla: ma klo 12.30–17, ti ja ke 9.30–14.15 Opettaja: Vilja Tamminen Dokumentaarisesta valokuvasta on moneksi. Kurssilla perehdyt dokumentaarisen valokuvan eri osa-alueisiin ja opit ymmärtämään valokuvan luonteen dokumentaarisena tutkimusvälineenä. Kuvajournalismin perusteet.

9. HUHTIKUU 4.–6.4. Studiovalaisun fokuksessa ”glamour-kuvaus” Opettaja: Jussi Aalto Erilaiset valaisutyylit henkilökuvauksen eri genreissä, tyylisuunnat ja niiden tekniset ratkaisut. Eri tyylisuuntia ja valaisuteknisiä asioita pohditaan muun muassa valokuvataiteen historiasta tuttujen kuvaajien teoksien avulla. Eri valaisutyylit muotokuvauksessa ja valolla muotoilu opetellaan studiossa käytännön harjoituksilla.

10. HUHTIKUU Lopputyönäyttely ja projektien katselmus ja arviointi Pirkanmaan Taidesuunnistus -viikonloppuna, ajankohta varmistuu Taidesuunnistuspäivämäärän julkistuksen jälkeen. Lopputyönäyttely Päivölässä, projektien katselmus ja arviointi, arvioitsijoina valokuvataiteen ammattilaiset. Näyttelyn rakentaminen sovitaan erikseen. Taideprojektien ja työportfolioiden katselmus ja arviointi

KUSTANNUKSET JA ASUMINEN

Viikonlopuista koostuvat opinnot (7 opetusviikonloppua): hinta yhteensä 950 €. Kaikki kymmenen opetuskertaa (10 intensiivijaksoa etätehtävineen 5 op) yhteensä 1250 €.

Viikolla olevat kerrat (kurssit 4, 5 ja 8) voi halutessaan suorittaa myös tenttimällä, osoittamalla oman oppineisuutensa tai etätehtävien muodossa. Tämä pitää vain ilmoittaa HOPS:ia laatiessa.

Huom! Ilmoita hakulomakkeessa, aiotko osallistua myös kursseille 4, 5 ja 8.

Opintojen hinta sisältää opetuksen, ruokailut (aamiainen, lounas, iltapäiväkahvi ja päivällinen) sekä majoituksen tarvittaessa 2 hh huoneissa (avaimen nouto opiston toimistolta pe ennen klo 15).

LISÄTIEDOT 

Kuvataiteen ja arkkitehtuurin linjanjohtaja, Satu Kiuru: satu.kiuru(at)aalto.fi, p. 040 589 2627 Käytännön asioissa voit kääntyä Päivölän opiston toimiston puoleen: toimisto(at)paivola.fi, p. 03 233 2200 (ma-pe klo 9-14).

Jos opinnot ovat jo ehtineet alkaa, voit tiedustella vapaita paikkoja opiston toimistolta.

PS. Kuvataidelinjan ja valokuvauksen opintojen tunnelmiin pääsee kiinni hyvin seuraamalla linjojen some-kanavia: Instagram: @paivolankuvataidelinja Facebook: facebook.com/paivolankuvataidelinja

Muutokset mahdollisia.