Pidätämme oikeudet mahdollisiin muutoksiin

Valokuvauksen perusteet alkeista edistyneisiin 2024-2025

OHJELMA

1. SYYSKUU 27.9.–29.9. Visuaalisen ilmaisun menetelmät Opettaja: Tatu Heinämäki Alustetaan oman portfolion teko ja oman projektin idea laitetaan itämään. Kurssilla käydään läpi valokuvauksen tekniikka ja digitaalisen kuvankäsittelyn perusteet (Photoshop). Visuaalisen ilmaisun perusasioita harjoitellaan teorian ja käytännön harjoitusten avulla. Tutustutaan ryhmään, opintosuunnitelmaan ja kamerankäytön perusteisiin, ohjeistus seuraavan opintokokonaisuuden ohjelmaan.

2. LOKAKUU 25.–27.10. Tunnelmien tavoittaminen valokuvauksen keinoin ja kuvankäsittelyn kertaus Opettaja: Timo Miettinen Luodaan kehykset portfolion kokoamiselle. Kurssilla syvennetään ensimmäisellä kerralla opittuja asioita. Kotitehtävien lisäksi harjoitellaan lisää järjestelmäkameran käyttöä ja tehdään kuvankäsittelytaitoja (Photoshop) syventäviä teknisiä harjoituksia. Tarkastellaan valokuvauksen historiasta tuttujen kuvien tunnelmia ja pohditaan, millä keinoin ne on luotu. Harjoitellaan, kuinka saada kuvaan haluamiasi elementtejä ja kuinka luoda tunnelma valokuvan keinoin.

3. MARRASKUU 22.–24.11. Valaisu ja kerronnallisuus (4 op) Opettaja: Saija Mäki-Nevala Valokuvauksen kerrontatapoja ja vallitsevan valon käyttö valaisumenetelmänä. Tutustut myös liikkuvan kuvan traditioon, kokeelliseen elokuvaan ja videotaiteeseen. Tavoite: tarinallisuuden rakentaminen valokuvaan sekä valon ja värien hallinta.

Lisänä kansainvälisen Vilke-kokoelman elektronisen taiteen iltamat https://www.vilkecollection.fi. Iltamien isäntinä teoksia esittelemässä ovat aiempina vuosina toimineet FixC:n taiteilijoista muunmuassa Seppo Renvall, Juha van Ingen, Kari Yli-Annala ja Jarkko Räsänen.

4. JOULUKUU 9.–11.12. Photoshop ja portfoliotyöskentelyn kertaus Opetus tapahtuu viikolla: ma klo 12.30–17, ti ja ke 9.30–14.15 Opettaja: Timo Miettinen Photoshopin perusteet alkeista kertaukseen. Tavoite: kuvankäsittelyn perusteiden hallinta ja oman näytekansion luominen. Oman projektityön idean esittely

5. TAMMIKUU 13.–15.1.2025 Valokuvataiteen traditiot ja nykytaide Opetus tapahtuu viikolla: ma klo 12.30–17, ti ja ke 9.30–14.15 Opettaja: Timo Miettinen Kurssilla tutustut valokuvauksen historiaan ja saat käsityksen valokuvauksen suhteesta muihin kuvataiteisiin. Tutustut myös liikkuvan kuvan traditioon, kokeelliseen elokuvaan ja videotaiteeseen.

6. TAMMIKUU 24.–26.1.2025 Videokuvauskurssi Opettaja: Saija Mäki-Nevala Kurssilla saat tiiviin opetuspaketin liikkuvan kuvan perusteista, kuten kuvakäsikirjoituksesta, kuvaamisesta ja editoinnista. Opit käyttämään järjestelmäkameraa videokuvauksessa ja halutessasi perehdyt myös perinteisen videokameran käyttöön. Teemme ryhmässä lyhyitä harjoitelmia, joista editoimme kokonaisuuden yksinkertaisella editointiohjelmalla. Tavoite: Syventää ilmaisua. Tunnelmaan ja sommitteluun lisää tehoa.

7. HELMIKUU 7.–9.2.2025 Muotokuva, henkilökuva ja studiovalaisu Opettaja: Jussi Aalto Studiovalaisu ja muotokuvakurssi. Opettajana Kekkosen muotokuvasta kuuluisaksi tullut valokuvataiteilija Jussi Aalto. Erilaiset valaisutyylit muotokuvauksessa ja valolla muotoilu. Henkilökuvauksen eri genret.

8. MAALISKUU 10.–12.3. Dokumentaarinen valokuvaus ja kuvareportaasi Opetus tapahtuu viikolla: ma klo 12.30–17, ti ja ke 9.30–14.15 Opettaja: Vilja Tamminen Dokumentaarisesta valokuvasta on moneksi. Kurssilla perehdyt dokumentaarisen valokuvan eri osa-alueisiin ja opit ymmärtämään valokuvan luonteen dokumentaarisena tutkimusvälineenä. Kuvajournalismin perusteet.

9. HUHTIKUU 4.–6.4. Studiovalaisun fokuksessa ”glamour-kuvaus” Opettaja: Jussi Aalto Erilaiset valaisutyylit henkilökuvauksen eri genreissä, tyylisuunnat ja niiden tekniset ratkaisut. Eri tyylisuuntia ja valaisuteknisiä asioita pohditaan muun muassa valokuvataiteen historiasta tuttujen kuvaajien teoksien avulla. Eri valaisutyylit muotokuvauksessa ja valolla muotoilu opetellaan studiossa käytännön harjoituksilla.

10. HUHTIKUU Lopputyönäyttely ja projektien katselmus ja arviointi Pirkanmaan Taidesuunnistus -viikonloppuna, ajankohta varmistuu Taidesuunnistuspäivämäärän julkistuksen jälkeen. Lopputyönäyttely Päivölässä, projektien katselmus ja arviointi, arvioitsijoina valokuvataiteen ammattilaiset. Näyttelyn rakentaminen sovitaan erikseen. Taideprojektien ja työportfolioiden katselmus ja arviointi

Muutokset mahdollisia.

Kuvataidelinjan ja valokuvauksen opintojen tunnelmiin pääsee hyvin kiinni seuraamalla linjojen some-kanavia. Instagram: @paivolankuvataidelinja Facebook: facebook.com/paivolankuvataidelinja