"Kun sai koko lukuvuoden kunnolla keskittyä opiskeluun, omat taidot kehittyivät silmissä"

Taru Halme21.7.2023 10.14 Itä-Euroopan kesäaikaPäivitetty 21.7.2023 10.24 Itä-Euroopan kesäaika

Onko edessä välivuosi tai etsitkö itsellesi sopivaa ammatillista suuntaa? Etsikkoaika kannattaa käyttää opiskeluun ja osaamisen kartuttamiseen. Päivölän opisto tarjoaa rauhallisen ympäristön tiede- ja taideaineiden opinnoille.

Moni omaa urapolkuaan luova nuori aikuinen on toisinaan tilanteessa, jossa ovi opiskelupaikkaan ei ole auennut tai suunta vaatii tarkennusta. Lisäopiskelu voi olla silloin se hyödyllisin vaihtoehto.

Päivölässä voi opiskella useita akateemisia aineita ja suorittaa opintopisteitä ilman paineita. Opintolinjoja ovat luonnontiede, kuvataide, valokuvaus, arkkitehtuuri, oikeustiede, psykologia ja kasvatustiede. Lisäksi opintopisteitä voi suorittaa tilastotieteestä ja biologiasta.

Syväsukellus unelma-alaan

"Olemme tärkeä kouluttaja nuorille, jotka eivät ole lukion tai toisen asteen jälkeen vielä löytäneet jatko-opiskelupaikkaa. Kansanopisto on loistava vaihtoehto myös heille, jotka haluavat tutustua kiinnostavaan alaan etukäteen", kertoo Päivölän opiston rehtori Antti Jehkonen.

"Pystymme tarjoamaan korkeatasoista koulutusta pienissä ryhmissä yksilöllisesti ja joustavasti. Tänne on helppo tulla vaikka parantamaan aiempia arvosanoja tai saamaan preppausta valintakokeisiin."

Valtaosa Päivölän opiskelijoista tavoittelee jatko-opintopaikkaa yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa. Tiede- ja taideaineisiin painottunut opisto toimii yhteistyössä Suomen eri yliopistojen kanssa ja Päivölässä suoritetut opintopisteet hyväksiluetaan yhteistyöoppilaitoksissa.

"Meillä voi oppia, latautua ja valmistautua valintakokeisiin. Samalla voi halutessaan kerätä arvokkaita opintopisteitä tulevaa varten, opastaa Jehkonen. "Päivölässä voi viettää tuleviin opintoihin valmistavan välivuoden ja opintoihin saa Kelan opintuen. Opinnot eivät myöskään kuluta yliopiston tai korkeakoulun opintotukikuukausien kokonaismäärää. Tämä on nuorille mahdollisuus ja väylä eteenpäin!"

Rauhallinen ympäristö auttaa keskittymään

Suomessa on kymmeniä kansanopistoja, jotka tarjoavat korkeakouluihin tai ammattiopintoihin valmistavaa koulutusta eri aloille.

"Kaikki kansanopistot ovat lähtökohdiltaan sisäoppilaitoksia, mutta Päivölä on sitä puhtaimmillaan" kertoo Antti Jehkonen. "Opiskelijamme useimmiten asuvat opistolla ja saavat vuokran hinnalla asumisen, ruuan ja opetuksen. Täällä on myös turvallista harjoitella itsenäistä elämää."

Opiskelijat mainitsevat Päivölän vahvuuksiksi hyvät opettajat ja tasokkaan opetuksen. Pienissä ryhmissä on myös helpompi ottaa yksilölliset tarpeet huomioon.

"Tämä on aito maalaisopisto. Olemme noin puolen tunnin ajomatkan päässä Tampereesta ja Hämeenlinnasta ja kuitenkin keskellä rauhallista maaseutua", Jehkonen kuvailee. "Meillä on rento meininki, täällä ei nipoteta. Päivölässä voi omassa rauhassa keskittyä opiskeluun ja itselle tärkeisiin asioihin."

Kohti toiveammattia

Lääketieteelliseen tähtäävä Santtu Simonen opiskeli Päivölässä lukuvuoden luonnontieteitä eli biologiaa, kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa.

"Osaamiseni on parantunut aivan huimasti. Viime vuonna en olisi voinut päästä lääketieteelliseen, tänä vuonna on paremmat mahdollisuudet, Simonen kertoo. "Itselläni ei ole lukiotaustaa, joten lähdin opistoon aika lailla nollapohjalta. Silti sain vuodessa riittävän tietotaidon yliopisto-opintoja varten ja olen jo suorittanut yliopiston kursseja."

Simosen mukaan Päivölässä erityisen hyvää on oppilaslähtöisyys ja pienet ryhmät.

"Opettajilla on aikaa opiskelijoille ja voi kunnolla perehtyä aineisiin. Myös tarkka päivärytmi ruokailuineen auttaa saamaan opiskelusta kiinni."

Monipuolisuus ja joustavuus plussaa

"Kun sai koko lukuvuoden kunnolla keskittyä opiskeluun, omat taidot kehittyivät silmissä", kertoo kuvataiteita Päivölässä opiskellut Tanja Seppänen.

Seppästä kiinnostaa visuaalisen muotoilun opinnot, mutta aiempi koulutustausta ei riittänyt hänen toivomaansa ammattikorkeakouluun. "Mietin, mistä saisin nopeasti vaadittavat opintopisteet ja löysin Päivölän. Sain kerättyä tarvittavat opintopisteet ja enemmänkin." Tanja Seppänen kiittää monipuolista opetusta ja opintojen joustavuutta. "Opettajia oli yllättävän hyvä kattaus ja heiltä sai erilaisia näkökulmia. Osa linjamme kursseista järjestettiin viikonloppuisin, minkä vuoksi sain välillä arkipäiviä muuhun käyttöön."

Seppäsen kokemuksen mukaan Päivölä on hyvin rakennettu kokonaisuus, joka sopii monenlaisiin elämäntilanteisiin.

"Itse lähdin Päivölään neljänkympin kynnyksellä eli opistoelämä on mahdollista aikuisellekin."