Päivölän opiston Kuvataidelinjan kuvataiteen syventävät opinnot
Päivölän Kuvataidelinjan syventävien opintojen tavoitteena on vahvistaa opiskelijan taitoja ja tietoja itse valitsemillaan kuvataiteen osa-alueilla sekä antaa valmiuksia itsenäiseen taiteelliseen työskentelyyn. Opinnot tarjoavat ammatillista lisäkoulutusta esimerkiksi opettajille ja taideterapeuteille. Suoritetut opinnot on mahdollista saada hyväksiluettua luovien alojen jatko-opinnoissa. Kuvataideopettajan pätevyyden saamiseksi sen sijaan vaaditaan lisäksi kuvataideopettajan pedagogiset opinnot.
Syventävät opinnot koostuvat vuoden aikana järjestettävistä käytännön työpajoista, teoreettisista luennoista ja seminaareista, ohjatuista etätehtävistä ja itsenäisestä työskentelystä ja taiteellisesta lopputyöstä ja kirjallisesta lopputyöraportista. Opintojen alussa laaditaan henkilökohtainen opetussuunnitelma. Käytännön työpajoja järjestetään pääsääntöisesti viikonloppuisin, mutta tarvittaessa myös viikolla.
Vuoden 2022 ohjelma, seuraavan lukukauden ohjelma vahvistuu myöhemmin.
SYYSKUU
Luova grafiikka ja piirustus, opettajana Satu Kiuru ja Laura Nikkinen
Huom: Työpajan yhteydessä on myös aloittavien monimuoto-opiskelijoiden aloitusinfo ja henkilökohtaisen opetussuunnitelman laadinta.
Erilaiset piirustustekniikat, graafiset menetelmät ja materiaalit ilmaisuvälineenä, havainnosta piirtäminen (hiilet, piirtimet, lyijykynä, värikynä, pastelli). Piirrämme ulkona ja sisällä säästä riippuen asetelmaa, elävää mallia ja arkkitehtuuria. Piirrämme nopeita croquis-piirustuksia, niin että käsi ja mieli rentoutuvat sekä pidempiä istuntoja tutkien ja opetellen kehon ja rakennetun ympäristön mittasuhteita. Kertaamme sommittelun peruskäsitteitä ja valööreitä. Päätoimisesti opiskelevat jatkavat työpajassa opittuja tekniikoita Päivölän opettajien ohjauksessa kuvataidetilassa ja itsenäisesti ja monimuoto-opiskelijat itsenäisesti. Kurssiin kuuluvat sekä ennakko- että jälkitehtävät; Hopsin alustava laadinta ennakkotehtävänä ja monimuoto-opiskelijoille jatkotehtävä, joka annetaan kurssin yhteydessä.
LOKAKUU
Maalauksellinen taidegrafiikka, opettajat: Susanna Suikkari ja Satu Kiuru.
Tavoitteena taidegrafiikan tietojen ja taitojen syventäminen. Tekniikoina kuivaneula, carborundum, chinecollee, monotypia ja collagrafia. Kertaamme kaikki tekniikat, jonka jälkeen jokainen voi keskittyä oman valinnaisen grafiikan tekniikkansa ilmaisun kehittämiseen.
MARRASKUU
Teoskuvaus ja portfolio-työskentely, opettaja Tatu Heinämäki
Kurssin voi suorittaa myös itsenäisesti toteuttamalla esittelykansion, josta saa palautteen. Valokuvakurssin tavoitteena on kehittää valokuvauksen teknisiä ja ilmaisullisia taitoja sekä teosdokumentoinnin että kuvataiteilijan tarpeisiin. Kurssin aikana opetellaan tai kerrataan järjestelmäkameran käyttö. Tämän lisäksi tavoitteena on myös hioa viestinnän taitoja näyttely- ja teoskuvausten, omasta työskentelystä kirjoittamisen ja esittelykansion valmistamiseksi.
Akvarelli- ja tussimaalaus, opettaja Jaakko Heikkinen
Uutta virtaa vanhoihin tekniikoihin. Kurssi auttaa pääsemään irti omista vanhoista jumiutumista ja saamaan töihin uutta rennompaa virettä.
VILKE KOKOELMIEN nykytaiteen seminaari ja RANSKALAISEN ELOKUVAN ILTA
JOULUKUU
Saman viikonlopun aikana yhdistettynä: Temperamaalaus ja sekatekniikka sekä Väriharmoniat -maalaus työpaja, opettaja Satu Kiuru
Kurssilla syvennytään kehittämään omaa maalaustapaa ja jälkeä sekä traditionaalisen temperamaalauksen keinoin että yhdistäen moderneja elementtejä, kuten valokuvaa. Temperamaalauksen monipuolisuus mahdollistaa sen käytön sekä modernina ilmaisuna että perinteistä öljyvärityötä muistuttavana tekniikkana. Kurssilla kerrataan myös väriopin keskeisiä kysymyksiä.
KUVANVEISTO, ANSSI TAULU
Mahdollisuus suorittaa vaihtoehtoisesti grafiikan tai maalaustyöpajan sijaan (vapaaehtoinen kurssi)
TAMMIKUU
VISUAALINEN AJATTELU, lisäksi PRAKTIKUM I opettajat: Mika Karhu ja Satu Kiuru
Tarkastellaan taidetta osana yhteiskuntaa ja filosofista ajattelua. Ajankohtaiset näyttelyt ja niiden aseman arviointi suhteessa taiteen kenttään
PRAKTIKUM I ohjeistus väliseminaariin ja lopputyön suunnittelun, toteutuksen ja opponentille palautteenannon ohjeistukset.
PRAKTIKUM I symposiumin yhteydessä
HELMIKUU
Estetiikka ja taiteellinen ajattelu, opettaja: Mika Karhu
- Taiteen tarkastelu estetiikan teorioiden valossa
- Taiteen ja ympäristöestetiikan peruskäsitteistö
- Taiteen ja estetiikan suhteen arviointikyvyn kehittäminen
Luennot
Praktikum I väliseminaari, opettaja: Satu Kiuru
PRAKTIKUM I tarkoittaa ohjattua harjoittelua työpajatyyppisessä työskentelyssä, jossa opiskelija harjoittelee omaa ilmaisuaan ja soveltaa teknistä osaamistaan omakohtaisen aiheen käsittelyssä ja sisällön kehitystyössä. Oppilas voi käyttää Päivölän Kuvataidelinjan tiloja myös opetuksen ulkopuolisena aikana, jolloin ohjausta voidaan antaa myös väliaikoina. Opiskelija valitsee ilmaisutavan ja tekniikan henkilökohtaiseen opintosuunnitelmaan perustuen. Lyhyt esitelmä omasta työskentelystä ja teoksesta ryhmälle Opiskelija esittelee ryhmälle lopputyösuunnitelmansa ja sen työvaiheen
Symposiumin yhteydessä myös tulevan PRAKTIKUM II ohjeistus Taiteellinen lopputyö:
- Oma itsenäisesti toteutettu taidenäyttely tai taideteko
- Kirjallinen lopputyö, jossa estetiikan essee voi olla osa kirjallista osuutta
- Porttifolio
MAALISKUU
TILA-AIKATAIDE, opettaja Laura Nikkinen
Julkinen tila sekä yhteisö ja ympäristötaide
Rakennettu ympäristö, julkinen taide ja tila-aikataide -työpaja, Luennot, essee
Puupiirros, opettaja: Tuukka Peltonen
Tekniikkana perinteinen puupiirros ja siihen liittyvät työvaiheet. Luentoja ja diaesityksiä.
HUHTIKUU
LUOVIEN ALOJEN VALMENNUSKURSSI, opettajana Laura Nikkinen
Tämä kurssi kuuluu päiväopiskelijoiden ohjelmaan. Kurssille kuitenkin mahdollisuus osallistua erillisen lisäkurssimaksun suorittaneilla (60€).
Serigrafia, opettaja: Tellervo Viitaniemi
Serigrafia kurssilla kehitetään aikaisempaa kuvallista ilmaisua ja kerrataan serigrafiaseulan valmistus, valotus ja vedostus. Luento serigrafian historiasta nykypäivään.
Praktikum II seminaari Oman taiteellisen lopputyön ja kirjallisen raportin esittely- ja arviointitilaisuus